• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:6 mins read

Er du på udkig efter inspiration til haven og herunder indretningen og udsmykningen af den? I så fald kan du forhåbentligt drage fordel af denne artikels 5 gode idéer til netop til dette formål.

Kort sagt, er der naturligvis et væld af ting, som du kan gøre for at optimere havens indretning. Ofte er der dog næppe en decideret facitliste til, hvad der er rigtigt eller forkert at foretage sig.

I sidste ende handler haveindretning jo primært om smag og behag. Alligevel kan følgende idéer om ikke andet være med til at guide dig på rette spor af, hvad du med fordel kan bruge dine kræfter på at tænke over i dit fremtidige havearbejde.

Indret din have efter et tema

Den først idé skal lyde på, at du kan nyde godt af at indrette haven efter et konkret tema. Her tænkes der på, at det giver mening at sammensætte din have på en måde, der imødekommer et bestemt formål eller hensigt.

For eksempel giver det bedste mening at indrette haven med en køkkenhave og et drivhus, hvis du har ambitioner om at gro dine egne grøntsager og frugter.

Alternativt kan det være, at det forekommer mere hensigtsmæssigt at indrette haven således, at der er plads til leg og aktivitet. Dette er trods alt særligt oplagt, hvis du har enten mindre eller større børn, der holder af at boltre sig med leg, spil og sport i den friske luft. Så hav temaet klar alt imens du finder ny inspiration til haven.

Under alle omstændigheder er pointen, at du kommer længst ved at lægge og følge en konkret plan. Hvis du bare træffer den ene beslutning efter den anden fuldkommen uafhængigt af hinanden, ender du næppe med et resultat, der virker sammenstykket og gennemtænkt.

Invester i nye ting til haven

Den næste idé kan lyde en anelse banal, men ikke desto mindre er den ikke til at komme udenom. Det gør immervæk en kæmpemæssig forskel at få skiftet det gamle havebord eller den nedslidte markise ud.

Ydermere gør dette sig ligeledes gældende i forhold til havens blomster og planter. Du kan opnå store fremskridt ved blot at få omplantet dine blomsterbede eller fyldt haven med nye blomsterområder, små buske eller lignende former for beplantning. Så husk at indtænk noget nyt, når du kigger på forskelligt inspiration til haven.

Denne idé er på mange måder sammenhængende med den første, i og med at det bliver nemmere at foretage nye investeringer, hvis du lægger en overordnet plan for din haves tema og formål.

Du kan dog i mange tilfælde sagtens starte din optimering af havens indretning ved at kigge løs på de mange forskellige produkter, som kan gavne din have. Dernæst kunne man sagtens forestille sig, at du opnår den rette mængde inspiration til at sammensætte en endelig plan for haveprojektet.

Udnyt pladsen i din have hensigtsmæssigt

Denne idé fremstår igen relativt enkel, men på trods af dette er det langt fra alle og enhver, som får tænkt over det og bør indtænkes, når du leder efter inspiration til haven.

Mange haver er eksempelvis enormt fattige på indhold og i stedet for udstyret med en enorm græsplæne, der får helheden til at fremstå tom og øde.

I sådan et tilfælde bør du overveje, om du ikke kan komme på en bedre idé til at udnytte pladsen hensigtsmæssigt. Eksempelvis kan du forsøge at opdele haven i mindre dele, som samlet set kan være med til at give mere liv og få mere ud af den plads, der nu engang er til rådighed.

Omvendt kan det ligeledes tænkes, at du står i en situation, hvor haven måske er alt for rodet og fyldt med alskens former for pyntegenstande og havemøbler. I så fald har du jo heller ikke udnyttet pladsen ordentligt, hvilket er værd at have med i dine overvejelser om nye tiltag til haveindretningen.

Spring ud i det og prøv dig frem

Hvis du ønsker at få gjort noget ved sagen, kan det selvfølgelig kun betale sig at gå meget op i planlægningsfasen. Som allerede nævnt, skal denne nemlig gerne fungere, før du springer dig ud i diverse former for investeringer og tiltag.

Med det sagt, bør du i den grad også bare springe ud i det, når du når til et passende stadie i processen. I sidste ende kan du netop kun blive klogere ved at prøve kræfter med indretningen i praksis.

Prøv dig derfor løs med de idéer, som du har øverst på din liste. Såfremt det ikke er alle tiltag, der rent faktisk falder i din smag, er der jo ikke andet for end at prøve igen.

Pointen er blot, at det ikke er verdens undergang, hvis resultatet af dine beslutninger ikke sidder lige i skabet første gang. Fejltagelser vil trods alt udelukkende være medvirkende til, at du lærer mere om dine egne præferencer og foretrukne ønsker.

Vær åben over for inspiration fra andre

Den sidste idé tager udgangspunkt i, hvor meget inspiration du kan få fra andre mennesker. Lige såvel som denne artikel forsøger at inspirere dig, kan du nemlig om noget søge inspiration andetsteds i andre personers haver og dermed finde inspiration til din have.

Kom derfor blot rundt omkring og sug erfaringer og inspiration til dig. Snak med dine familiemedlemmer og bekendte og lær mere om deres valg i forbindelse med indretningen af haven.

Sådan en indstilling og indsats vil ultimativt kun hjælpe dig i den rigtige retning, da det hurtigt vil være med til at påvirke din tankegang til det bedre.

Det er imidlertid ikke sikkert, at du kommer til at føle dig inspireret af alle de observationer, du kommer til at gøre dig. Ikke desto mindre er dette nok engang ikke en ulempe – det er tværtimod blot et skridt til at blive klogere på din egen personlige indretningsstil.