• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:5 mins read

Krukker er blevet mere og mere populært i de danske haver. Krukker er hyggelige samtidig med at de pynter på terrassen og i haven. Der er altså god grund til at få købt krukker til haven, hvis du ikke allerede har det.

Krukker kan være en måde at indrette haven på. Det er en måde at tage nogle aktive valg om, hvordan haven skal se ud. Mange lader måske bare deres have være som den altid har været. Men hvorfor ikke lave nogle små tiltag, der kan være med til at gøre den smukkere og hyggeligere?

Mange tror måske at krukker er forbeholdt til terrassen. De fleste har nok allerede en krukke eller to på terrassen. Men krukker til haven er ganske egnet til at pryde haven. Du kan have krukker stående i bede og på græsplænen – de kan både pynte og samtidig være praktiske. Det er egentlig kun din fantasi, der sætter grænser.

Læs med her og få nogle tips til hvordan du bruger krukker i haven og på terrassen.

Krukker til enhver smag

Det gode ved krukker er, at der virkelig findes noget til enhver smag. De findes i mange forskellige materialer, farver og størrelser. Hvis du drømmer om at gå amok i krukker, kan du besøge et plantecenter og gå i svime over alle de flotte krukker.

Terracotta krukken er nok den mest almindelig krukke. Disse krukker er smukke, men koster ofte en del, hvis man skal have dem i en god kvalitet. Terracotta krukkerne er hårdtbrændte lerkrukker fra Italien. Der findes dog heldigvis andre former for krukker, der er den del billigere.

I dag kan man få en del forskellige krukker i plastic, som med garanti kan klare frost og hårdt vejr. Disse krukker er praktiske, men måske ikke altid de smukkeste. Hvis du vil have smukke krukker, skal du gå efter krukker i hårdtbrændt keramik. Det er vigtigt at krukkerne er brændt hårdt, da de ellers ikke kan holde til frosten.

Du kan selvfølgelig sagtens have krukker, der ikke er hårdtbrændte. Du skal i dette tilfælde blot huske at få dem væk fra frosten, når den kommer. Du kan f.eks. sætte dem i et udehus eller i en garage. Det nemmeste er dog helt klart at have krukker, der kan holde til frosten.

Gode planter til krukker i haven

Der er nærmest ingen grænser for, hvad du ikke kan plante i dine krukker. Der er derfor gode muligheder for virkelig at gøre krukkerne personlige med alle dine yndlingsblomster.

Det er en fordel at have krukker med flerårige planter. På den måde skal du ikke plante krukker om år efter år. Hvis du vil gøre det endnu nemmere for dig selv, skal du vælge flerårige planter, der kan tåle frost. På den måde behøver du ikke at tage dem væk, når frosten kommer.

Du kan dog beskytte dine krukker og planterne deri, når frosten bliver slem. Du kan vikle et tæppe af halm rundt om krukkerne og lægge gran oven på krukken. På den måde er jorden og planterne i jorden beskyttet mod den hårde frost.

Du kan også med fordel plante forårsløg som tulipaner og påskeliljer i dine krukker. Dette skal du gøre om efteråret, så har du masser af blomster, når det bliver forår. Du kan med fordel plante løgene i lag. Dette giver dig blomster i længere tid. Sørge for at ligge de største løg nederst. Det er især tulipanløg og påskeliljelåg. Ovenpå disse kan du lægge krokusløg, vintergækkeløg og perlehyacintløg.

Det er også helt oplagt at have krydderurter i dine krukker. Særlig mynte er helt oplagt at have i en krukke. De fleste typer af mynte breder sig utrolig meget på egen hånd, hvis man planter den på friland. Hvis du ikke er interesseret i at have mynte i hele haven, er krukken derfor en god måde at begrænse den på.

Du kan have stort set alle former for krydderurter i krukker. Plant gerne flere former i den samme krukke for et find udtryk. Husk at placere krydderurter i den samme krukke, som skal have de samme forhold. Dvs. de samme jordbundsforhold og den samme vanding. Nogle skal vandes oftere end andre.

Brug krukker både til haven og på terrassen

De fleste har som sagt allerede krukker på terrassen. Du kan dog sagtens have krukker i hele haven. Krukker er en god måde at skabe stemning på. Du kan f.eks. skabe en hyggekrog i en del af haven og omkranse dette område med krukker.

Du kan også placere krukker forskellige steder i dine bede, for at få lidt mere liv end bare planter og atter planter. Når du bruger krukker i haven på denne måde, får du mulighed for at lege lidt mere med udtrykket. Du får muligheden for at have en anderledes og sjov have. Hvem vil ikke gerne det?