• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:3 mins read

Du sidder måske og tænker, at du ikke ønsker at have en masser træer i din have, da dette giver en masse skygge – og dette og andet er der flere der tænker. Der er dog masser af grunde til at have træer i sin have. Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at træer ikke nødvendigvis behøver at være store og uoverskuelige. Der er mange måder at have træer i haven på.

Du kan nemlig have træer i din have, som gør haven nem at vedligeholde. Du kan nemt vælge træer, der klarer sig godt og nærmest ikke skal gøres noget ved. Lyder dette ikke perfekt? Vælg robuste træer, der klarer sig godt i det danske klima, og så er du godt på vej.

Hvilke træer til haven skal du vælge?

Der findes et hav af forskellige træer til haven. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke træer, der passer ind i ens egen have. Hvis du ikke ønsker træer, der bliver kæmpe store, skal du selvfølgelig huske at tjekke hvor store træerne bliver om 10-20 år.

Du kan også med fordel vælge træer til haven, der passer særlig godt til det danske klima. Disse træer er nemme at have i haven, og det er vigtigt for mange. Du kan med fordel vælge små træer, der kan danne en form for loft i dele af haven. Under træerne kan du med fordel plante forskellige bunddækkeplanter.

Du kan f.eks. vælge den almindelige benved. Dette træ bliver 5-6 meter højt og er smukt om sommeren med hvide planter. Træet er også smukt om efteråret, når de lyserøde kapsler kommer frem. Dette træ elsker halvskygge.

Du kan også plante forskellige frugttræer. Du får nogle smukke træer, men du får også noget ud af træet – frugt. Mange æbletræer har smukke blomster om foråret og pynter således fint i haven. Nogle kan blive helt op til 10 meter, så se dog for, når du vælger hvilken type frugttræ du skal have.

Japansk løn er et af de mest smukke træer, man overhovedet kan finde. Træet bliver kun 3-5 meter og passer derfor ind i mange haver. De smukke blade har en fantastisk farve, der vil pynte i næsten alle haver. træet er smukt både om sommeren og om efteråret.

Placering af træerne i haven

Når du skal placere træerne i haven, skal du tænke meget over hvor høje de bliver samt hvad du vil have placeret omkring træet. Hvis træet medfører fuld skygge i en stor omkreds rundt om sig, er det vigtigt at tænke over at planterne på disse steder i haven også elsker skygge.

Du kan placere træer alle steder i haven, men tænk gerne lidt ud i fremtiden. Er du ved at plante et træ, der bliver meget højt lige ved siden af terrassen? Måske vil du gerne have skygge på terrassen på denne måde, men sørg for at huske på at træer vokser og bliver større og dermed kaster større og større skygger. Brug altså gerne træerne til at skabe skygge i de rigtige steder i haven.