• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:4 mins read

Den danske sommer… Man ved aldrig helt, hvor meget sommervejr man kan regne med herhjemme om sommeren. Måske regner det hele tiden. Måske er solen ganske generøs, eller måske er det bare ikke ret varmt. Men når det er sommer, vil vi jo gerne ud på terrassen. Ud at grille, spise, hygge, snakke og bare nyde de skønne, lange sommeraftener. Heldigvis kan vejret da også vise sig fra sin pæne side, så det kan lade sig gøre. Og slår varmen ikke helt til, når aftenen for alvor melder sig, kan man supplere med en terrassevarmer.

Forskellige typer terrassevarmere

En terrassevarmer findes i forskellige typer. Man kan få den som gasdreven, en elektrisk udgave eller en type der anvender brænde. Afhængig af type ser de forskellige ud.

Vi kender nok alle sammen den meget almindelige type gasdrevne terrassevarmer, man også ofte ser stående ved cafeer. De minder lidt om en lygtepæl – med en fod og flaskeskjuler for neden, en gasbrænder i en stålcylinder – og en hat foroven. Når gassen antændes, varmes cylinderen op, og hatten i toppen sørger for at reflektere varmestrålingen ned og ud. På den måde spredes varmen i en cirkel omkring terrassevarmeren – til glæde for folk, der sidder rundt omkring den. Den gasdrevne terrassevarmer fås både i den velkendte store udgave, men også i en mindre bord-udgave.

Af de eldrevne typer af terrassevarmere kan for eksempel nævnes infrarøde varmelamper og halogenvarmere. I udseende minder de lidt om lamper i runde eller firkantede udgaver. De kan stå frit eller hænges op på for eksempel væggen eller i loftet, hvorfra de udsender stråler, der varmer dem, de rammer.

En terrassevarmer, der anvender brænde, kan være af den type, der minder om en udendørs pejs – en terrassepejs, så at sige. Dem kan man finde i støbejern, ligesom man kan finde en lerbrændeovn – eller måske bygge en selv. Ønsker man den lidt mindre udgave af terrassevarmer med brænde, er bålfadet en udmærket mulighed. Det er i al sin enkelthed en jernskål, hvor man kan lave og tænde et bål i. Man skal blot være opmærksom på placering af bålfadet i forhold til sikkerhed.

Udover de her nævnte typer terrassevarmere er der andre varianter, man kan tage et nærmere kig på.

Hvilken terrassevarmer skal man vælge?

Man må gøre op med sig selv, hvilken måde at ”varme terrassen op” på, der vil fungere bedst for en. Derudover er der indkøbspris, men også driftsprisen at tage hensyn til. Miljøhensyn kan også være en faktor, man vil have med indover. Kort sagt gælder det blot om at undersøge, hvad der passer bedst til ens behov, ønsker og muligheder.

Hvorfor en terrassevarmer?

Det er selvfølgelig værd at overveje, om man vil få brugt sin terrassevarmer, inden man beslutter sig for at købe en. Priserne svinger lidt, afhængig af hvilken type terrassevarmer man vælger. Så måske er det ikke så ”spildt”, hvis man eksempelvis køber et bålfad til få hundrede kroner, som kun bliver brugt et par gange om året. Og måske er de par gange godt givet ud, fordi der til gengæld er maksimal hygge, og børnene kan sidde og riste skumfiduser og så videre.

Men hvis man køber en stor gasdreven terrassevarmer, kan det være, man tænker, at den ”forpligter” lidt mere. Dels er den lidt dyrere – ikke voldsomt – end for eksempel et bålfad, dels fylder den mere. Og måske tænker man, at man ikke får brugt terrassen nok om sommeren til, at det kan svare sig at købe en sådan terrassevarmer. Men man kan også vende den om og sige, at man måske netop får brugt terrassen mere – fordi man så har en god terrassevarmer. For terrassevarmeren kan unægtelig tilføre mere hygge og varme – og indbyde til at opholde sig – og blive lidt længere – ude på terrassen. Både på de sommeraftener, der er eller bliver lidt kølige, men også måske i det tidlige forår eller hen på efteråret. Så på den måde kan en terrassevarmer vise sig at være en rigtig god investering, idet man kan ”udbygge” og forlænge ”terrasse-sæsonen”. Og den kan hjælpe med at sprede endnu mere glæde, varme og hygge… Når man sidder samlet på terrassen og nyder maden, hinandens selskab og det vejr, man nu engang bliver budt.