• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:3 mins read

I mange hjem findes der stikkontakter fra forskellige årtier. Det kan være ganske charmerende, men hvis du ønsker et mere ensartet udtryk, kan du med fordel skifte nogle af dem eller dem alle ud.

Hvis der sidder nogle meget gamle stikkontakter rundt omkring i dit hjem, så kan der også være et sikkerhedsmæssigt aspekt i det med at få dem skiftet ud. Hvis du selv har mod på at skifte stikkontakter ud, så skal du altid tænke i sikkerhed frem for alt. Er du det mindste usikker på opgaven, så bør du ubetinget kontakte en fagmand og få ham eller hende til at gøre det.

Udskiftning af stikkontakter – hvad er reglerne?

Når det kommer til el, så findes der ret præcise regler for, hvad du selv må lave. Det er der med god grund, for alt, hvad der har med elektricitet at gøre, er forbundet med en vis risiko.

Når det kommer til udskiftning af stikkontakter, må du godt selv udskifte de dele, som ikke er forbundet med strøm. Det vil sige stikkontaktens rammer, plader og trykknapper. Du må også godt udskifte almindelige stikkontakter på op til 250 V med to eller tre ben med jord), du skal bare sørge for at afbryde strømmen på relæet – ikke bare på den pågældende afbryder.

Er du det mindste i tvivl, bør du kontakte en autoriseret el-installatør og få vedkommende til at klare opgaven for dig. Det gælder også, hvis det viser sig, at det er en mere kompliceret sag at komme til ledningerne, eller hvis det i øvrigt ser anderledes ud, end du forventede.

Nogle ældre stikkontakter har et anderledes system end de nye, og så kan de i øvrigt være ret slidte. I de tilfælde bør de slidte dele skiftes ud.

Få en autoriseret fagmand til at hjælpe med udskiftning af stikkontakter

Viser dine gamle stikkontakter sig at være farlige på grund af slidtage eller et forældet system, så bør du kontakte en autoriseret el-installatør og få tjekket din boligs stikkontakter igennem, sådan at du en gang for alle får gjort dem gode og sikre.

Defekte eller slidte el-installationer kan risikere at gøre stor skade. I værste fald kan det føre til brand. For at eliminere den risiko så er det det mest sikre at få en fagmand til at gennemgå det hele. Så har du i hvert fald sikret dig bedst muligt.

Selv om det betyder en udgift, så kan udgiften blive væsentlig højere, hvis du ikke får udskiftet de gamle farlige stikkontakter i tide.

Tænk også i design

Hvis du alligevel skal have dine gamle stikkontakter tjekket igennem, så kan du jo ved samme lejlighed skifte dem ud, så de alle sammen bliver ens. I dag er der mange forskellige designs på stikkontakter at vælge imellem. Vælg gerne nogle, der passer til dit hjems stil. Det kan give en virkelig flot helhed.

Det er jo i detaljen, at helheden ligger. Hermed kan du slå to fluer med ét smæk. Nye sikre stikkontakter i hele boligen og den gode gennemførte stil.