• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:4 mins read

Biodiversiteten er i Danmark helt nede at skrabe bunden. Insekter, bier og sommerfugle har gennem årtier fået ringere og ringere leveforhold. Der findes stort set ikke en eneste eng tilbage i Danmark, hvor de naturlige planter og blomster vokser. Hvorfor så ikke det? Fordi disse planter og blomster i populær tale kaldes ukrudt og ikke er ønsket nogen steder. Vi er vokset op i villakvarterer, boligblokke, gårde med et imperativ, der siger: Vild græs og bevoksning er sjusk. Baghaven skal være nyslået og gerne så kort og trimmet som muligt. Måske med nogle roser, der løber op langs husvæggen. 

Lyng

Vildmanden og -kvinden i baghaven

Den vilde have er modsvaret til vores faldende biodiversitet. Men hvad betyder en vild have? 

Det er faktisk meget, meget simpelt. En vild have er vild i den forstand, at den ikke tæmmes. 

Der plantes ikke roser og andre eksotiske planter, som ikke vokser i Danmark naturligt. Hækken og græsset bliver ikke slået en gang om ugen, hver anden uge eller en gang i måneden.
I stedet lader vildmanden eller -kvinden baghaven vokse sig uhæmmet. Så kan det vilde menneske i villakvarteret gå ud i sin baghave med et stykke zyn og mærke, hvordan livet er at finde alle steder. 

Når græsset og ”ukrudtet” får lov at gro, kommer sommerfugle og bierne pludselig ind i din have. Det er en god ting. Du har givet mulighed for, at de kan overleve i de svært beboelige villakvarterer. 

Bierne mangler blomsterne

Selvom vi til tider ikke bryder os særlig meget af bierne. Så skal vi huske på, at de producerer honning og er med til at bestøve vores mad. Var det ikke for bier samt andre insekter, ville vi skulle undvære eller fragte en meget større del af vores grøntsager og frugter, end vi gør på nuværende tidspunkt. Bierne er altså nødvendige for, at vi kan leve det liv, vi kender. Nogle områder i Kina forsøger man sig nu med kunstig bestøvning af madvarer, da biodiversiteten i disse områder er nærmest udraderet. De bier, vi har i Danmark, har gennem flere tusinde år tilvænnet sig vores natur. De forstår ikke vores eksotiske planter og blomster, som er fragter til Danmark. 

De mangler vilde enge, ukrudt og uberørt natur, hvor de kan leve og formere sig. 

Eng

Lad haven gro og tag en slapper

Hvad skal du så gøre i din have? Skal du til at grave hele haven op og begynde forfra med en stor renovering? Nej, faktisk behøver du slet ikke gøre noget som helst. Den vilde have kommer af sig selv. Du kender måske synet af en bolig, der har stået ubeboet i et eller flere år. Den ser måske sjusket og grim ud med nogle briller. Andre briller glædes ved livet og summen i den vilde have. 

Er du glad for at se en nogenlunde ordentlig have? Er du glad for at sysle lidt med haveprojekter? Så finder du også rig mulighed for det i den vilde have. Den kan passe sig selv, men den behøver ikke passe sig selv. Du kan selv finde de danske blomster, som passer til din have og plante dem. Så længe vores bier og sommerfugle bryder sig om dem.