• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:4 mins read

En have kan være en oplagt oase og et sted for mindfulness. Det er nemlig påvist af eksperter, at det er givende og afstressende at finde ro med og i naturen. Ligeledes er det sundt og giver glæde af have udendørs hobbies. På sider som byg-selv.dk kan du finde en hel masse inspiration til, hvordan du kan indrette din have, og gøre den til et dejligt uderum. Haven er nemlig en kæmpe kilde til gør-det-selv-projekter, som du kan dykke ned i. 

Gør-det-selv i din have

Det er en proces at få en dejlig have. Haven er nemlig hele tiden i gang med at blomstre, spire og ændre sig – og det gælder både for de ønskede og uønskede planter. Som indehaver af en have må man derfor jævnligt tage nogle beslutninger om, hvor meget tid og energi man vil ofre på haven. I den forbindelse er det essentielt at indrette sin have med bede, havekasser og andre afgrænsninger, som kan dele havens områder op. På den måde kan du adskille nyttige planter fra ukrudt og beslutte hvilke områder af haven, du vil ofre ekstra meget tid og energi på. 

Typisk er det både billigere og sjovere at gøre det selv i haven, end at bestille en professionel gartner. Især hvis man ikke går benhårdt efter det stringente have-look, er det nemt at tæmme haven selv. At grave i jorden, lue i bedene og plante frø kan dertil være yderst mindfuldt og meditativt. For mange mennesker er dette faktisk en favoriseret form for terapeutisk hobby, som giver en masse glæde i hverdagen. Gør det derfor selv, og find masser af inspiration og vejledning online allerede i dag – så er du klar til at arbejde i haven i morgen. Uanset hvad årstid det er, er der noget, du kan foretage dig i haven!

Kvinde ved blomster

Biodiversitet

I den moderne, nordiske have er biodiversitet i dagens Danmark et nøgleord. Det er nemlig gavnligt for miljø, natur, dyr og insekter at lade visse områder gro vildt. Således kan diverse insekter faktisk undgå at uddø, og du kan være med til at foretage denne afgørende bevaring. Og med denne tilgang til haven kan du slå to fluer med ét smæk: du gør noget godt for biodiversiteten, og du mindsker besværligheden i dit havearbejde!

Det er fedt at gøre noget, som gavner både dig og naturen. Det er kilde til enormt meget glæde og kreativitet at føle sig ét med noget, der er større end en selv. De fleste mennesker bliver langt gladere og roligere, når de bruger mere tid i naturen, og her kan gør-det-selv-projekter i haven være en dejlig anledning. Med en udendørs oase lige udenfor vinduet er det lettere at følge årstiderne, og endnu sjovere er det, hvis du engagerer dig.