• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:3 mins read

Arbejder du som havemand eller gartner, eller har du en ambition om det? Så er der 2 ting essentielle ting, du skal have styr på. Det er a-kassen, og så er det de rigtige arbejdsteknikker, så du ikke kommer ud for en arbejdsskade. At arbejde som havemand er et hårdt arbejde, og bruger du ikke de rette teknikker, kan du komme rigtig galt afsted.

Er du sikret?

Er du sikret, hvis du mister dit arbejde? Ved at være medlem af en a-kasse, kan du modtage dagpenge, hvis du mister dit arbejde. Det sker desværre for de fleste en eller flere gange her i livet. Måske er der ikke nok at lave i firmaet, måske lukker det eller også skal der ske nogle omstruktureringer. De ting kan komme fra den ene dag til den anden og er ude af din kontrol.

For ikke pludselig at skulle stå uden indkomst, kan det være guld værd at have medlemskab i en a-kasse. Dog skal du være opmærksom på, at du skal have været medlem i mindst et år, hvis du skal have ret til dagpenge. Ligeledes skal du også leve op til krav om arbejdstimer. Disse krav varierer fra år til år, og vi anbefaler derfor, at du kontakter din a-kasse, så du har styr på din situation, hvis du skulle miste dit arbejde.

Skal jeg også være medlem i en fagforening?

De fleste a-kasser har også en fagforening tilknyttet. Mange tror fejlagtigt, at en a-kasse og en fagforening er det samme. Det er det dog slet ikke. En fagforening hjælper dig nemlig, mens du er i arbejde. Det kan være, hvis du bliver uretfærdigt behandlet, har for mange arbejdstimer og så videre. En a-kasse hjælper dig derimod, når du er uden arbejde og skal i arbejde igen. Det kan være en god idé at have a-kasse og fagforening det samme sted, fordi de får et større kendskab til din situation. Tit kan der også være en økonomisk fordel ved det.

Undgå arbejdsskader

Hvis du får en arbejdsskade i arbejdstiden, er det din arbejdsgivers forsikring, der skal dække skaden. En arbejdsskade kan have fatale konsekvenser for din fremtid på arbejdsmarkedet, og derfor bør du gøre alt for at forebygge sådan en. Det er særligt vigtigt som havemand, der er et fysisk krævende arbejde. Når du starter op på din arbejdsplads, skal du altid spørge efter grundig introduktion til, hvordan der bedst arbejdes. Nogle arbejdspladser har en folder liggende, hvor der bliver beskrevet løfteteknikker, tunge løft og så videre. Mange større virksomheder har også en ansvarlig på området, der sørger for de rette forhold.

Hvis din arbejdsplads ikke har noget materiale, skal du spørge efter, hvor du kan finde det. Tit vil en brancheforening have nogle gode guides, som du kan bruge. Når du er havemand, laver du mange forskellige ting, og derfor skal du være i god fysisk form. Derfor kan det være en god idé at lave styrketræning en gang imellem, hvor du får styrket musklerne i din krop og din balance. Det vil gøre dig markant mindre modtagelig over for arbejdsskader. Husk dog ikke at overtræne, da det blot vil føre til skader.