• Post author:
  • Post category:Haven
  • Reading time:3 mins read

Der er noget vildt hyggeligt ved en lille have som en del af boligindretningen. Det bliver nemt et lille ekstra rum i boligen, da den er så defineret og så let overskuelig. Alligevel kan det være lidt af en udfordring at indrette haven, netop fordi området er så begrænset.

Denne artikel er bragt i samarbejde med roomformore.dk.

Få plads til det hele

Selv om haven er ret lille, så vil du nok gerne have plads til det hele. Der skal være en terrasse, hvor du kan sætte nogle havemøbler. Der skal også gerne være plads til et lille skur, hvor du kan opbevare haveredskaber, møbler, plantekrukker og så videre i. Har du børn, skal der selvfølgelig også være plads til, at de kan lege i haven.

Desuden vil du sikkert også gerne have plads til både blomster og lidt spiseligt. Hvis din have ikke er så stor, så kan det være lidt af et puslespil at få plads til det hele. Da arealet er begrænset, så kan du ikke gøre så meget ved det. Så må du tænke kreativt og tænke i højden, hvis du skal pladsoptimere.

Arbejd i højden

Du har til gengæld ubegrænset plads i højden. Brug den konstruktivt. Måske kan ungernes legehus være en hytte oppe i et træ eller stå på pæle. Måske kan skuret være i to etager.

Når det kommer til beplantningen, så kan du eventuelt vælge at sætte klatreplanter op langs muren eller stakittet. Du kan også indrette dig med nogle plantekasser. De kan komme i højden, og nogle modeller kommer i flere etager. Det giver dig mere plads. Du kan enten selv bygge nogle højbede eller finde nogen, der passer perfekt til din lille have.

Plantekasser er den fleksible løsning

Det kan også være sin sag at ændre på indretningen i en mindre have. Hvis du indretter dig med diverse plantekasser, så vil du have en meget fleksibel indretning. Dels kan du altid lave om på, hvad du har i kasserne, og dels kan du flytte rundt på dem, lige så hyppigt som du har lyst til.

Derfor er plantekasser en meget praktisk løsning på et pladsproblem i haven. Du kan på den ene side arbejde i højden med din indretning. Det giver noget perspektiv og noget variation i billedet. Og på den anden side så får du nok den mest fleksible løsning, da du så let som ingenting kan ændre på havens setup ved at flytte rundt på plantekasserne.

Tænk i alternative løsninger

Når du har et begrænset haveareal at boltre dig på, så har du gode muligheder for at tænke kreativt og måske alternativt. Det er du mere eller mindre nødt til, hvis du vil have plads til det hele i din have.
Det er på den anden side også en dejlig udfordring at have. Haven i sig selv er jo et hyggeligt rum. Din opgave er bare at brede hygge ud, så dit uderum bliver lige, som du vil have det.
Det er ikke altid, at løsningen ligger lige til højrebenet – det gør det kun sjovere.